Індійський океан. Кенія

Теплий Індійський океан нікого не залишить байдужим. Широка смуга пляжу вкрита дрібним білим піском, лагідним на дотик. Навколо – кокосові пальми та баобаби. А вода – блакитна, бірюзова, синя, прозора, з білими хвилями і гігантськими припливами. Важко відірвати очі від далекого синього обрію.

Мабуть, найкращі пляжі знаходяться на південь від Момбаси, другого за населенням міста в Кенії. Серед них – пляж Діані, де відпочивали ми. Далі на північ – популярні Ватаму, Малінді, та зовсім далі – острів Ламу з піщаними дюнами і маленьким затишним містом зі старими будиночками суахілі. Пляжі тепер в основному порожні, тому насолоджуватися можна нескінченно.

Але океан в Кенії – це не лише валятися на пляжі. Береги цієї країни – ідеальне місце для підводного плавання з маскою. Завдяки чистій воді і багатій водній фауні можна годинами спостерігати за яскравими рибами і крабами. Головне – призвичаїтися плавати з маскою. Місцеві хлопці пірнають за великими восьминогами, з яких потім готують обід на велику родину.

Але є момент, який жорстоко докучає. Це – beachboys. Хлопці, які щохвилини намагаються професійно тобі щось впарити. Перші пару годин нас це веселило, тому що нам було дуже цікаво поспілкуватися з місцевими. Але незабаром ми зрозуміли, що не те, що не зможемо купити у кожного якісь непотріб, але й відпочити не зможемо зовсім. Хочу сказати, що пляжні торговці – це особлива культура в Кенії. Те, як вони ведуть свій малий бізнес на пляжі, – це рівень супер-продажників у великих корпораціях. І всі вони, вздовж всього узбережжя Кенії, використовують однаковий підхід до "розкрутки" туриста на гроші.
Beachboys
Наближаючись до тебе, хлопці ніколи не починають продавати відразу напряму. Вони весело вітають тебе у своїй чарівній країні, розпитують, звідки ти, скільки днів вже тут і скільки ще будеш, тобто вибудовують невимушений діалог, обмінюються деталями, так зазвичай відбувається поміж друзями. Створюючи з тобою тісніші зв'язки та завойовуючи твою відкритість, увагу і готовність слухати, вони дістають все, що можна тільки уявити: мушлі, підвіски, статуетки, пляжні капці, кокосові горіхи з соломинкою, марихуану – все, що тобі, туристу, життєво необхідно на їхню думку. І сам процес купівлі-продажу – це наче і не продаж зовсім. "How do you promote me for this day? Promote me for my daily bread," – що означає – "Купи у мене, і я зможу прожити цей день". І ти розчулений думаєш: "Чорт, як я можу тепер відмовити?"
Це – хитра стратегія, яку ти здатен зрозуміти на третьому хлопцеві, який, як заїжджена платівка, починає повторювати вже знайомі фрази: "Вітаю, як справи, на скільки днів тут, обережно, не згоріть, у вас чутлива шкіра". І в реальності це звучить так: "Eh, sister from another mister, brother from another mother, welcome, karibu to Kenya. How are you, my brother, today? How long are you staying? Do you want "bob marley" – fly high, touch the sky?" (жестами показує, як він курить косяк).

Нам, звичайно, було шкода всіх цих хлопців, деякі з яких, можливо, дійсно заробляли на хліб таким чином. Але ми не могли допомогти їм всім. В теплому Індійському океані стільки ж риби, скільки beachboys на пляжі Діані. Тому це дуже набридає. На жаль, зі зменшенням кількості туристів прибутки населення сильно впали. Але під час високого сезону, очевидно, апетити місцевих пройдисвітів були сильно зіпсовані британськими туристами, які, як екс-колоністи, не жаліють грошей через відчуття провини за минуле.
Треба або змиритися з таким станом речей, або вибудовувати свою стратегію спілкування чи відмови хлопцям. Можна відбуватися жартами з серії Боба Марлі – "no money, don't cry".
Кенійка несе кошик на голові. Ця манера перенесення речей неможлива при спробі повторів. На голову вдягається спеціальний обруч, але все одно потрібні неабиякі навички, щоб тримати баланс
Баобаби справді величезні!
Виявляється, фрукти баобаба можна їсти. Стоп, навіть так: виявляється, у баобаба є фрукти! :) Кругле сім'я, вкрите кислою м'якотю, треба посмоктати і виплюнути
Також ми спробували свої сили в греблі на каное. Враження? Неоднозначні. Справжнє каное, що видовбане з цілого дерева, дуже нестійке на воді, здається воно здатне перевернутися від легкого гребка. Не розумієш, як кенійці впевнено і безпечно долають великі відстані на цьому човні. Але пам’ятаємо, що Кенія – це країна пригод, і гребемо веселіше!
Гекон на руїнах давнього храму біля пляжу
Ще в Кенії багато затишних заток з дуже красивою природою і невеликою кількістю людей. Ідеальні місця, для того, щоб спостерігати захід сонця. Одну таку ми знайшли у Кіліфі з однойменною бухтою. Такі місця, зазвичай, ще більш порожні, тому що непрохідні. І зовсім немає пляжних торговців. Тому тут можна влаштовувати і нічні купання, і романтичні вечері на пляжі і все, що ще може спасти на думку.

© Будь ласка, будьте чемні і ставте посилання на цей блог при використанні будь-якого контенту.


Коментарі

Дописати коментар

Популярні дописи з цього блогу

Хорватія відкрила кордони для українців: умови в'їзду (2023 ОНОВЛЕНО)

Відкритий кордон з Чорногорією: умови в'їзду для українців (2023 ОНОВЛЕНО)

Як безкоштовно і без візи відвідати Йорданію (2023 ОНОВЛЕНО)