Масаї

Африканські народи і досі поділені на племена. Але абсолютна більшість з них вже давно адаптувалася до сучасної цивілізації. І лише деякі бережуть свої давні традиції. Зокрема кочівники масаї. Вони носять характерний одяг, мають палиці у якості зброї та живуть серед диких тварин савани. Побувати в їхньому селі – надзвичайно цікавий досвід.
Це плем'я живе неподалік парку Амбоселі в савані з виглядом на білу гору Кіліманджаро
Масаї живуть групами по 100-150 людей. В селах, які вони будують власноруч, будинки розташовуються колом. Роблять їх жінки з коров'ячих екскрементів, змішаних з попелом. Спочатку робиться дерев'яний каркас, який потім обмазується послідом. Такий будинок служить 9-10 років, йому не страшні дощі, і це на 100% екологічне житло.
У будиночках невеликий вхід, зовсім немає вікон, є лише малесенький отвір, розміром з велике яблуко, через який виходить дим з кухні, і проходить вузький промінь світла всередину. Так зроблено для того, щоб у дім не залітали комарі. Всередині дві кімнати: одна - для жінки і дітей, ця кімната сумісна з кухнею, інша, окрема кімната, - для чоловіка.
Це - типовий будинок, яких в поселенні більшість. Ми знаходимося в кухні, звідки видно відгороджене ліжко для дружити і дітей. Дихати всередині будиночка дуже важко від гіркого диму, який постійно підтримується для того, щоб відігнати комах
Чоловіки масаї полігамні, в них може бути до трьох жінок, а у вождя – понад 10. У вождя племені, яке ми відвідали, було 11 жінок. Чоловік вирішує, де ночувати йому сьогодні чи завтра.
Ліжко чоловіка знаходиться в окремій кімнаті. Якщо чоловік сьогодні ночує з іншою дружиною, то діти займають його ліжко, особливо, якщо їх багато. До них також можуть приєднатися діти від іншої дружини, якщо їм не вистачає місця, коли батько ночує в їхньому домі
Втім, жінки самі вибирають собі майбутніх чоловіків. Для цього існує спеціальний ритуал, в якому все плем’я співає, а чоловіки починають високо стрибати. Найкмітливішим та найбажанішим виявляється той, хто стрибає вище за всіх. Таких і вибирають дівчата до шлюбу.
Традиційні танці та пісні масаї відомі на весь світ: гортанні звуки та стрибки вгору

Масаї – це кочовий та войовничий народ, який займається скотарством. Вони випасають стада корів чи овець прямо в Національних парках, де повно левів та інших хижаків. Справа в тому, що леви не нападають на масаї через їхній яскравий червоний одяг, який свідчить про небезпеку. Віками ці сміливі племена вбивали левів, захищаючи своїх корів та селища, тому тепер червоний колір символізує загрозу для тварин савани, і вони не наближаються до скотарів.
Масаї добувають вогонь ще давнім способом - тертям сухих паличок. Під палички підкладають екскременти віслюка, тому що в них багато тирси та сіна, і ця суміш легко запалюється
Ми не чекали і 5 хвилин, як вогонь вже розгорівся
Коли чоловіки йдуть на пасовисько, жінки роблять свої чарівні прикраси або готують їсти. Чоловіки племені, яке ми відвідали, розмовляли англійською мовою, практично всі селяни мали латинські або германські імена (Ерік, Джеймс, Лілія). Масаї намагаються віддавати дітей в школу, якщо на це є кошти.
Я давно закохана у прикраси цього племені. Надзвичайно красиві традиційні речі
Діти зі школи прямують додому через Амбоселі, повного диких звірів. В 20 м від них паслися кілька страусів, які вище за дітей на 1,5 м
Інтереси корінних народів масаї дуже добре захищаються законом. В той день, коли ми приїхали на сафарі, трапився нещасний випадок: слон вбив жінку з племені. Це сталося випадково. Скоріше за все, вони натрапили один на одного віч-на-віч. Масаї вимагали вбити цього слона, але тварини охороняються законом. Тоді селяни перекрили дорогу-проїзд у парк. Вздовж траси вишикувався ланцюг машин. Деякі люди, які планували почати сафарі вранці, чекали майже 6 годин на дорозі. Зібралися військові, директор і працівники Національного парку, але масаї не хотіли поступатися, вони наполягали на тому, що треба вбити слона, тому що він давно докучав їм. Врешті решт їм надали дозвіл. Слона було вбито. З якихось причин страшної помсти йому відрізали вухо і хвіст. Більшість кенійців проти такої поведінки масаї. Але традиції племені захищаються законом, на їхньому боці дуже багато прав.
Нас, звичайно, затягнули танцювати разом. Вітя стрибав з чоловіками, а мені треба було присідати :)

Скільки коштує тур в село племені масаї: звичайна ціна 20-30 дол. за людину. Ціну встановлює вождь племені. Туристів приходить дуже багато, тому ціни досить високі. Але ми заплатили 2000 кенійських шилінгів за нас двох (приблизно 20 дол). Наш гід пояснив вождю, що ми - бюджетні туристи, мріємо побачити побут масаї, але не маємо багато коштів. Вождь погодився на нижчу ціну також тому, що зараз дуже мало туристів в Кенії.
Ціни актуальні на лютий 2015

© Будь ласка, будьте чемні і ставте посилання на цей блог при використанні будь-якого контенту.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Хорватія відкрила кордони для українців: умови в'їзду (2023 ОНОВЛЕНО)

Відкритий кордон з Чорногорією: умови в'їзду для українців (2023 ОНОВЛЕНО)

Як безкоштовно і без візи відвідати Йорданію (2023 ОНОВЛЕНО)