5 речей, які необхідно взяти в Ісландію

Ісландія - досить специфічна країна, де все не так, як в інших місцях. Для того, щоб побачити якнайбільше та мандрувати комфортніше, я склала список речей, які варто взяти з собою.

5 речей, які необхідно взяти в Ісландію:

1.       Водійські права. Авто в оренду – найпопулярніший спосіб подорожування цією країною. Він також виходить і найдешевшим у порівнянні з цінами на місцеві автобуси. Залізниці в Ісландії немає. Якщо їхати компанією з чотирьох людей, то виходить зручно подорожувати та економити.
Траса №1 – найголовніша транспортна артерія країни. Вона йде навколо всього острова і проходить попри велику кількість туристичних місць, обов’язкових для відвідування. Всередину острова ведуть дороги з гравію. Такими маршрутами дозволено їхати лише джипам. Тому позашляховик виправданий у випадку, якщо хочеться заглибитися у рідкісні цікаві місця та національні парки Ісландії.
Бюджетні невеликі машини також популярні серед туристів. Таким був і наш варіант. При пошуку привабливої ціни на авто варто знайти місцеві компанії, які пропонують дешевші варіанти. Ми, наприклад, скористалися послугами ісландської компанії Procar.
Подорожувати машиною в Ісландії – це велике задоволення. Трафіку майже немає, пейзажі мальовничі. До того ж, якщо у вас 10-14 днів відпустки, можна об’їхати весь острів навколо!

2.       Куртка і штани, що захищають від вітру і дощу. Одяг не обовязково має бути теплим, головне - захиститися від холодного вітру, типового для Ісландії. Погода дуже мінлива. Зараз світить сонце, а за 5 хвилин дує вітер, насуваються хмари, температура різко падає. Також речі, які не промокають, знадобляться біля водоспадів, інакше є ризик бути повністю мокрими від бризків.
Схований у печері водоспад Gljufrabui

3.       Треки. Якісні легкі треки необхідні у будь-якій подорожі, але саме в Ісландії вони відіграють суттєву роль. Ландшафт тут настільки різний, що протягом одного дня, ти піднімаєшся вгору, переходиш мілкі річки, гуляєш по кам’янистій пустелі, яка була створена лавою після виверження вулкану, буваєш під водоспадами і так до безкінечності. Тобто зручне взуття на всі випадки житті просто необхідне.
Біля водоспаду Haifoss - другий найвищий водоспад Ісландії
Чорні пляжі Reynisfjara поблизу Vik

4.       Купальник. Хоч Ісландія і північна країна, де максимальна температура влітку +15°C, треба не забути взяти купальник з собою. Термальні басейни – одне з основних див острова. Після довгої подорожі протягом дня так приємно розслабитися в гарячій річці серед зелених гір. Всі природні термальні водойми можна відвідати безкоштовно.
Гарячі джерела Reykjadalur
Крім того, у Рейк'явіку дуже багато відкритих басейнів з доріжками для плавання, басейнами з гарячою водою від 38°C до 44°C, джакузі, спеціальних ігрових зон для водного поло чи баскетболу, а також маленькими басейнами з камінчиками для дітей. Квиток на необмежений час перебування в такому басейні коштує стільки же, скільки година відвідування у франківському Аквапарку!

5.       Намет і спальник. Найпопулярнішим місцем для ночівлі тут є кемпінг. Зупиняються в кемпінгах абсолютна більшість туристів від молодих пар з немовлятами до людей похилого віку. Всі ночують в наметах, але користуються організованими чистесенькими душами з гарячою водою, туалетами, деякі кемпінги обладнані повноцінною кухнею.
Кемпінги в кілька разів дешевші за готелі чи хостели, і знайти їх можна на будь-якому маршруті, тоді як готелі зустрічаються досить рідко. Також тут популярні «guesthouse» – будиночки чи кімнати, які місцеві мешканці здають туристам. Вони дорожчі кемпінгів, але дешевші готелів. До того ж є можливість поспілкуватися з ісландцями та побачити, як вони живуть.
Варто також прихопити з собою пальник у разі, якщо ви зупинитеся на ніч «дикуном». Це також популярно в Ісландії, і ми, зізнатися, самі ночували так кілька разів. Проїжджали біля річки, знаходили затишні місця для відпочинку і вирішували зупинятися на ночівлю. Головне при самостійному облаштуванні намету – подивитися, чи ви не знаходитися на приватній території якогось фермера (зазвичай вона обнесена невеликим парканом). Якщо так, то необхідно запитати про дозвіл переночувати на його землі. Зазвичай всі доброзичливо погоджуються. 
З власного досвіду: газ для пальнику можна знайти в кемпінгах, їх лишають туристи, які вже покидають країну, оскільки провозити газ в багажу не можна (у Camp Site в Рейк'явіку точно є на кухні). Ми не знали, чи буде газ в Ісландії, чи ні. Тому успішно забули пальник вдома. Чомусь купити пальник було важко, тому ми... назбирали дров в парку Thingvellir, поклали їх в багажник, щоб возити з собою, бо дерев більше не острові не було, і готували їжу на вогні. Я впевнена, що розпалювати вогнище заборонено, але ніхто не робив нам зауважень, і ми були обережні з цим. Так, що можливо все :).
Одного разу ми заночували серед мохів

А от що зовсім не знадобиться в Ісландії під час літньої подорожі, так це - ліхтарик. З квітня до середини серпня у цих широтах – полярний день. Тому замість ліхтарика можна взяти маску для сну :).

Читайте також інші пости:
Ісландія. Частина 1 - In Iceland I used my sunglasses at night
Ісландія. Частина 2 - If you don't like the weather, wait 5 minutes
Ісландія. Частина 3 - Чорні пляжі та ісландський мох
Ісландія. Частина 4 - Вічні льоди
Ісландія. Частина 5 - Пекельна кухня

© Будь ласка, будьте чемні і ставте посилання на цей блог при використанні будь-якого контенту.

Коментарі

  1. Дякую за чудовий пост!
    Чи Ви дізнались, де можна придбати газовий балон для пальника поблизу Рейк'явіка?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Іване, так, найпростіше, - це завітати в кемпінг CampSite і взяти там газові балони від туристів, які в кінці своєї подорожі залишають їх просто. Кемпінг знаходиться на одній території з хостелом (це одна мережа). На кухні хостелу на верхній полиці дуже багато залишених балонів. На кухню можна зайти з вулиці вільно, оминаючи рецепцію. Це найдешевший і найпростіший спосіб.
      Кемпінг і хостел знаходиться тут http://www.reykjavikcampsite.is/directions/
      Купити газ можна на заправках. Або в тому ж кемпінгу на рецепції. До речі, не дуже дорого.
      Будьте уважні, що там всі газові балони під пальник, які протикаються (!), а не накручуються, як в більшості випадків у нас.

      Видалити
  2. Дуже цікава розповідь.
    Скажіть, будь ласка, який приблизний бюджет такої подорожі.
    Або напишіть на e-mail konstantin.k82@gmail.com

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Автор видалив цей коментар.

      Видалити
    2. Костянтин, ось тут є детальний бюджет подорожі, гортайте вниз
      http://hannaburlaka.blogspot.com/2015/07/reykjavik.html

      Видалити
  3. Якраз плануємо трекінг в Ісландії. Дякую за корисну інформацію

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Руслане, приємно, що стало в нагоді. Якщо виникнуть питання, пишіть!

      Видалити

Дописати коментар

Популярні дописи з цього блогу

Хорватія відкрила кордони для українців: умови в'їзду (2023 ОНОВЛЕНО)

Відкритий кордон з Чорногорією: умови в'їзду для українців (2023 ОНОВЛЕНО)

Як безкоштовно і без візи відвідати Йорданію (2023 ОНОВЛЕНО)