Чан-Чан і давні цивілізації

Що ми знаємо про давні цивілізації Південної Америки? Здебільшого знаємо тільки інків. Інки, дійсно, мали могутню імперію, але вони - остання цивілізація, яка існувала на південному континенті перед приходом іспанців. Інки з'явились лише в 15 ст., і саме тому ми знаємо їх краще за всіх через те, що ліпше збереглись їхні поселення й історія.
До інків існувало багато розвинутих цивілізацій, які жили на території сучасного Перу. Для таких цивілізацій інки були конкістадорами - завойовниками, ворогами, такими же, як пізніше іспанці стали для них самих. Перуанці кажуть, що, коли іспанці завоювали інків - це, ймовірно, була кара богів за те, що ті завоювали майже не всі народи на великій території Перу, Болівії, Еквадору, частково Колумбії, Чилі й Аргентини. Можливо, так воно і було, оскільки інки - єдина цивілізація, яка існувала порівняно коротких час.

Так, на північному заході Перу у 200-700 рр н.е. вздовж ріки Моче існувала культура моче (ісп. Moche або Mochica), яка будувала піраміди-релігійні споруди з саману, який, як я вже писала, популярний в будівництві Перу й досі.
Після моче на берегу океану панувала цивілізація чіму (ісп. Chimú) з 700 рр. н.е., яка продовжила використання саману не лише для релігійних об'єктів, а й для всіх будинків. Величезне місто культури чіму було найбільшим самановим містом у світі. Називалось воно Чан-Чан (ісп. Chan Chan).

Чан-Чан знаходиться на відстані 5 км від Трухійо. Виходиш з автобусу й опиняєшся посередині поля чи пустелі без яких-небудь ознак не те що давнього міста, а взагалі людей :).
"Ей, і де ж високорозвинуте місто Чан-Чан?"
Треба впевнено рухатись в бік океану і згодом натрапите на дорогу, яка веде до давнього поселення культури чіму.
"Ага! Сюди!"
Саманові споруди виглядають так, наче все місто побудовано з великих піщаних дюн!

Крізь "піщану" браму потрапляєш у велику залу, де починались релігійні обряди і збори людей.

Реконструкція костюму вождя культури чіму

Не впевнена, що у чіму були такі собаки... Можливо, плагіат з Єгипту для додаткових фото і заробітку

Ідоли Чан-Чан

Кожна наступна зала Чан-Чан прикрашена різними орнаментами: риби, птахи, тварини, ромби, кола й ін. Всі малюнки зроблені прямо на стіні, на самані.

Можна тільки уявляти, що ці руїни були колись повноцінними стінами, прикрашеними традиційними малюнками цивілізації чіму. Кожен орнамент мав різні значення для них: процвітання і здоров'я, врожай, розквіт, смерть...

Окрім символів та ідолів, зали були прикрашені золотом, сріблом і керамікою. Можливо, ці численні ніші служили як раз для таких прикрас.

Насправді, ці нескінченні саманові лабіринти, якими ми гуляли маже 5 годин, - це лише головний храм міста Чан-Чан! Кожна зала служила для різних релігійних обрядів, для різних богів і жертвопринесень.
Місто з поселеннями простих людей, не верхівки, були за стінами головного храму.


Став в одному з релігійних залів. Можливо, тут чіму просили богів послати їм гарну погоду для великих врожаїв.


Ось як виглядають саманові "цегли". З таких цеглин будується стіна, а потім обмащується ззовні таким же саманом, щоб бути гладкою.

В музеї Чан-Чан активно їдуть реставраційні роботи. Думаю, за кілька років буде відкритий не тільки великий храм, але й поселення народу чіму.

Таким був вождь держави Чімор (ісп. Chimor)

Так пишно проходили обряди чіму у головному храмі (фото у музеї Чан-Чан)


Як доїхати: до музею Чан-Чан їде міський автобус № Н© від Ботанічного саду.
Це не жарт, реально номер автобуса - "аче" з сердечком :) (ісп. H curazón). Їхати 30 хв. в напрямку Huanchaco до зупинки Чан-Чан; вартість проїзду - 1 соль.
Цим же автобусом при бажанні можна доїхати до пляжу Huanchaco.

Скільки коштує: вартість квитка в музей Чан-Чан - 10 солів. З цим одним квитком можна відвідати 4 різні об'єкти: сам музей, великий храм культури чіму і ще дві давні піщані (або саманові?) піраміди. Тільки музей і храм знаходяться поруч. До кожного іншого об'єкту потрібно їхати додатково.
Всі ціни актуальні на грудень 2013


© Авторські права належать автору цього блогу. Використання всіх матеріалів (фото, текст, частини тексту, відео) можливо тільки з посиланням (гіперпосилання) на джерело.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Хорватія відкрила кордони для українців: умови в'їзду (2023 ОНОВЛЕНО)

Відкритий кордон з Чорногорією: умови в'їзду для українців (2023 ОНОВЛЕНО)

Як безкоштовно і без візи відвідати Йорданію (2023 ОНОВЛЕНО)