Жити в Лос-Анджелесі

Блакитне небо, пальми і перестигла агава. Гарячий вітер доносить запах фруктів. Так пахне повітря південних країв. Лос-Анджелес - місто ангелів та найбільшої кіноіндустрії світу, куди пощастило нам потрапити аж на 3 місяці.
Даунтаун у Лос-Анджелесі

Перші враження залишилися такими ж протягом всього перебування у місті - все як в кіні. Я була в штатах вперше, але від самого приземлення в аеропорту було таке враження, що все це я вже бачила, багато що було знайомим чи очікуваним. Поведінка людей, манери, одяг, вигляд, машини - все точнісінько, як у фільмах. Значить, знімають дуже правдиво.
Поліцейський патруль в Центральному Лос-Анджелесі

Лос-Анджелес - це місто мрій, що збулися або розбилися назавжди, місто надій та оптимізму. Здається, тут всі пов'язані з кінематографом. Багато письменників, режисерів, акторів, які вчать ролі прямо на вулицях перед прослуховуванням, часто натрапляєш на школи акторської майстерності та студії для кастингу. Навіть хлопець, в якого ми знімали квартиру через Airbnb, переїхав сюди із Пуерто-Ріко та пише сценарії для кіно вже 8 років, а останні 2 роки знімає власні фільми. Під час нашого перебування знімав короткометражку-жахи. Для реквізиту використовував речі з нашої квартири: картини, коров'ячу шкуру. Зйомки тривали 3 дні, а монтаж - більше місяця. Що далі він робить зі своїми фільмами мені не відомо, зате я бачу, як захопливо він розповідає про це, та як працює над цим днями та ночами.
В магазинах легко можна знайти друкарські машинки, на яких дотепер друкують сценарії та книги. У нашого Фернандо із Пуерто-Ріко тексти були надруковані на машинці :)

ЛА - це величезне місто. Воно складається з багатьох районів, серед яких такі відомі, як Південний Лос-Анджелес (пригадуємо фільм "Не погрожуй Південному централу, попиваючи сік у себе в кварталі", реальний райончик, куди краще не суватися), Даунтаун (діловий центр міста), Голлівуд, Чайнатаун, Венеція (Venice) та ін.
Даунтаун

А от відомий Беверлі-Гіллз, що знаходиться практично в центрі Лос-Анджелеса, є окремим маленьким містечком з власною мерією. Це дуже дивно виглядає, оскільки воно настільки маленьке й оточене з усіх боків Лос-Анджелесом. Проте, як у і відомому серіалі, це місто багатіїв і дорогих магазинів. Ми жили неподалік від нього.

Разом з усіма цими районами великий ЛА налічує до 20 млн. мешканців. Враховуючи, що там майже немає житлових високоповерхівок, а всі мешкають у приватних одно-двоповерхових будинках, ЛА насправді дуже гігантський, розкинутий на узбережжі Тихого океану і оточений горами з протилежного боку.
Лос-Анджелес дуууже великий

З усіх цих кварталів мене, мабуть, найбільше вразив Даунтаун. Цей район є діловим центром міста з фактично єдиними хмарочосами (є ще пару висоток у Беверлі-Гіллз і все), в яких розташовані офіси. Хоча про Даунтаун самі анджеленос кажуть, що це брудне і не цікаве місце, нам з Вітею він був дуже цікавий.




На вихідних Даунтаун майже "вимирає". Через насиченість компаніями й офісами, у поза робочі години він стає порожнім і тихим. Закрито всі кав'ярні і ресторанчики, ніхто не приїжджає гуляти туди (не прийнято). Лише кілька житлових будинків розмістилася у межах ділового центру ЛА. Тому тут на вихідних можна насолоджуватися порожніми просторими вулицями, площами і парками без метушні і шуму.

Причина, через яку цей квартал був нам симпатичний, - те, що тут, мабуть, найбільша кількість громадських просторів у цілому Лос-Анджелесі. З різними рівнями, фонтанами, зеленими зонами, різнофактурні (скло, бетон, метал) простори між хмарочосами у будні дні наповняються банкірами, юристами і рекламщиками.
Лос-Анджелеська міська рада
Біля одного з офісів замість звичної бетонної площі - вода, під якою знаходиться паркінг для машин
Хмарочос, що виглядає тонким, як лист фанери - конструкторська ілюзія

Даунтаун - це також район з найбільшою концентрацією мистецтва у місті. Графіті, мурали і постери від найвідоміших вуличних художників Бенксі, Шепарда Фейрі, Vhils та сотні інших.
Робота Бенксі у Даунтауні. Зараз поряд з цим будинком триває будівництво, тому паркінгу тут вже немає (втім, як і парку). Через це дівчинку (мабуть, найцінніше в малюнку за версією когось з адміністрації) закрили склом
З іншого боку того самого будинку - постер Шепарда Фейрі з найвідомішим образом Obey (Корися)
Робота португальського художника Vhils. Він, наприклад, виконав портрет Сергія Нігояна у Києві
Даунтаун ЛА: паркуйся на свій власний ризик
Мурал, створений Eloy Torrez у 1985 році, зображує актора Ентоні Квінна. Його розведені руки символізують привітний жест до безхатченків цього району

Майже кожен вуличний трансформатор - це маленький арт-об'єкт.


В ЛА не існує якоїсь однієї виокремленої культури. Це багатонаціональне місто, з окремими квартальчиками для народів, які проживають то тут, то там. Так на мапі з'явилися Чайнатаун, Кореятаун, Літл Ефіопія, Літл Вірменія, Літл Токіо і т.д. Це насправді дуже цікавий культурний феномен - поєднання всього у одному місці. І це виливається у незабутні гастрономічні тури містом, бо, скільки не їздиш світом, все врешті решт зводиться до їжі. Маслоу був беззаперечно правий, поставивши їжу на першу сходинку піраміди потреб.
Їсти устриць вперше - це як ковтнути воду з річки. Але після другої вже звикаєш :)
У дорогому ресторані Blue Oysters на W 3rd St є "щасливі години", коли одна устриця коштує 1 долар!
Найсмачніші бургери ми куштували у Лонг-Біч у ресторані Islands

Їсти в Лос-Анджелесі - це як кататися на веселці: різноманітність кухонь, страв та смаків не перелічити. Дуже тішила мене можливість сьогодні обідати у китайців, завтра - у мексиканців, а на вихідних - у корейців. В супермаркетах легко можна придбати мої улюблені кіноа та кускус, дешеві горішки на всі смаки, свіжих, не морожених, лосося, восьминогів, кальмарів за такими доступними цінами, що, здавалося, курка коштувала дорожче. Стейк із лосося став моєю фірмовою стравою. Готувати не більше 10 хвилин, а задоволення та користі - на цілий день.
Наше гастрономічне відкриття - корейське барбекю: безліч різних закусок і страв, які потрібно готувати самому

А ще відомі американські пундики набагато смачніші, ніж я думала.

Сік, молоко, вода, бензин, крупи, печиво, температура - все у незвичних галонах, футах та фаренгейтах. До цього треба звикнути

У штатах все продається в унціях і галонах. Галон молока, наприклад, - це така непідйомна штука, яку важко всунути у холодильник :).

У ЛА багато розваг, що відомі у всьому світі. Перш за все, це Голлівуд. Кіноіндустрія приносить штатам понад 11 млрд доларів в рік з продажу квитків у кінотеатрах! Середня вартість квитка - 15 дол. В театрах зазвичай близько 15-20 залів. Можна уявити, скільки одночасно людей можуть дивитися кіно.
Алея слави у Голлівуді

Наш візит у Universal Studios я згадую найчастіше з усього, що ми робили в штатах. Це - неосяжна територія, на якій збудовано знімальні майданчики і чисельні атракціони з різними сюжетами кіно та анімації. Це те місце, де за тобою женеться динозавр Рекс, тут же тебе рятує Оптимус із Трансформерів, ти бачиш на власні очі, як робляться трюки у фільмах, а іноді береш участь у них :).
Фото не може передати, що динозавр позаду нас... живий :) Це варто бачити!
----
Читайте також статті про Голлівуд та Universal Studios.
----

Ще однім цікавим місцем для мене були книгарні. Там можна годинами вибирати книги, читати їх, сидячі прямо на підлозі або знайти місце на диванчиках. На фото - одна із книгарень Barnes & Noble на три поверхи

Обсерваторія Гріффіта і Каліфорнійський музей науки також дуже цікаві. Тут, за допомогою симуляторів, можна відчути, якби ти підстрибував на Місяці або як важко було би підняти ногу на Урані; відчути на собі землетрус у 6-7 балів і опинитися всередині урагану.
У Каліфорнійському музеї науки знаходить СПРАВЖНІЙ космічний шатл Endeavour, який здійснив 25 польотів у відкритий космос

Обсерваторія Гріффіта знаходить на пагорбах Голлівуд, звідки прекрасна панорама на весь ЛА і де можна поближче побачити відомий знак Hollywood. Також пагорби - єдине місце на сотні кілометрів, де дотепер водяться пуми.


Взагалі в Лос-Анджелесі багато тварин можна зустріти просто в місті. Це, перш за все, білки, яких можна побачити у будь-якому міському парку чи навіть просто на газонах біля житлових будинків. А ще я десятки разів бачила колібрі.
Білка у нашому дворі ласувала апельсинами з дерева

Біля берегів Лонг-Біч у Тихому океані проходить тепла течія. Тут люблять зависати великі горбаті кити під час сезонної міграції з півночі на південь. Щоб побачити китів, достатньо приєднатися до тура на катері, і вже через 40 хв можна споглядати, як кит, що харчується планктоном неподалік від берегу, виринає з глибин, щоб набрати повітря. Тур коштує від 16 дол. з людини. Як квиток у кіно :).
Великого горбатого кита досить легко можна побачити біля берегів Лонг-Біч на південь від Лос-Анджелесу
Дельфіни супроводжували наш катер всю подорож. Грайливі, вони вистрибували перед носом корабля, обганяли його, пірнали і наздоганяли нас знову

Каліфорнійці дуже далекі від стереотипів про зайву вагу. Навпаки, тут всі підтягнуті, стрункі та у гарній формі. У магазинах та на фермерському ринку легко можна знайти здорову їжу і, якщо потрібно, зовсім уникати фаст-фуди. Багато людей бігають та слідкують за здоров'ям. Хоча я впевнена, що так само багато людей гульбанить вдень і вночі. Лос-Анджелес - це місто контрастів: одні щасливчики тут вже реалізувалися, а інші працюють по 12 годин на день, щоб оплачувати рахунки.
Пральня - це єдине місце, де зустрічаються всі класи анджеленос: від багатих до заробітчан
Розшукується пес: 5000 дол. за інформацію

Однією особливістю Лос-Анджелеса, яка нам не подобалася, було те, що місто спроектовано і пристосовано виключно для машин. Іноді в деяких місцях тротуар, щоб пройти, був тупо відсутній. А іноді не було світлофору перейти на інший бік дороги, якщо тобі потрібно в певний пункт призначення. Необхідно було йти квартал вперед чи назад до переходу і повертатися до необхідного місця. В ЛА є громадський транспорт, але він не дуже популярний, відповідно він погано стикується і відстані просто шалені.
Лос-Анджелес відомий шаленим трафіком на дорогах. Нерідко ми стояли у корках на фрі-вей (автобан)

Наприклад, з нашого району Централ ЛА ми запланували поїхати на пляж і потім в Даунтаун. Тож скільки часу у нас пішло?
- 40 хв на пошук квитків на автобус,
- 1,5 години на те, щоб доїхати до Венеції,
- 40 хв на пляжі,
- 1 г 10 хв - на те, щоб дістатися Даунтауна з Венеції,
- приблизно 2 години в Даунтауні,
- 1 г 20 хв на те, щоб повернутися автобусом додому.
Також йшов час на очікування транспорту на зупинках.
Тобто майже 5 годин на дорогу і 2,5 годин на прогулянку!
Після цього ми брали авто в оренду на вихідні. Звісно, Uber дуже вирішує питання пересування у наші дні. В ЛА Uber дійсно дуже дешевий, особливо з розрахунку на двох.
Інсталяція "Вуличні ліхтарі" біля Каліфорнійського музею мистецтв. Недалеко від місця, де ми жили
Одного разу ми натрапили на Леніна у Центральному ЛА

Місто цікаво побачити на власні очі, відчути, прожити. Хоча особливо мені, коли ми знаходилися там довго, ставало досить нудно. ЛА, очевидно, дуже американський і мало європейський. Втім, не варто рівняти всі штати під одне місто. Сан-Франциско, Чикаго, навіть Санта-Моніка і Лонг-Біч сильно відрізняються від ЛА. А природа Каліфорнії - це незабутні краєвиди і ландшафти, де хочеться пропадати весь свій вільний час.
Про це згодом :).




Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Хорватія відкрила кордони для українців: умови в'їзду (2023 ОНОВЛЕНО)

Відкритий кордон з Чорногорією: умови в'їзду для українців (2023 ОНОВЛЕНО)

Як безкоштовно і без візи відвідати Йорданію (2023 ОНОВЛЕНО)